De ce se bucura mango-ul egiptean de o reputatie…

CAIRO – 31 August 2017: Mango-ul proaspat egiptean este un fruct unic, o incomparabila delicatese tropicala, deosebit de bogat nutritional, cu un gust si miros aparte. “Fructul zeilor”, cum il numesc indienii, iti lasa gura apa, indiferent de culoarea pe care o are: galben auriu, purpuriu, rosu portocaliu sau verde.

Mango-ului egiptean a fost adus prima data in Egipt din Sri Lanka. Fructele cultivate acolo provin la randul lor din varietati indiene.

Mai tarziu, Mohamed Ali Pasha a plantat primi arbusti in 1825. Primul copac de mango a fost plantat in gradina Facultatii Egiptene de Agricultura de la Universitatea Ain Shams de astazi. In mod ironic, a fost cultivat initial mai degraba cu scop decorativ decat pentru fructul sau. Mango iubeste zonele cu umiditate ridicata, cum ar fi regiunea de coasta al Deltei Nilului. Acestia cresc cel mai frumos in regiunile tropicale.

In Egipt, Guvernoratul Ismailia, cu un climat si un sol foarte favorabil, cu vaste terenuri agricole fertile, reprezinta cea mai importanta regiune de cultivare al fructului, cu cele mai fine varietati – faimoasele mangouri Ismaili. Fructul este cultivat pe o suprafata totala de 33,904 acre. Perioada de cultivare tine din iulie pana noiembrie, aducand fermierilor un venit mai mare decat restul fructelor.

Tree Mango Tree Thailand

Sezonul recoltei este sarbatorit in Egipt, cele mai multe nunti fiind planificate pentru aceasta perioada. Fatadele cladirilor, pietele, casele si magazinele sunt vopsite in galben. Cele mai faimoase tipuri de mango sunt cele Owai – foarte dulci, cele Zebdea – cu o textura ca untul si Sinara. Egiptul exporta diferite soiuri de mango in diverse tari europene.

Fructul reprezinta o sursa excelenta de vitamina A si flavonoide. 100 de grame de fruct proaspat asigura 25% din necesarul zilnic de vitamina A. Impreuna, aceste componente au proprietati antioxidante si sunt foarte utile pentru vedere. Consumul de fructe bogate in carotene protejeaza organismul de cancerul pulmonar si cel al cavitatii bucale. Fructul proaspat este de asemenea o sursa bogata de potasiu, o componenta importanta a fluidelor celulare, care controleaza ritmul cardiac si tensiunea.